Sommerleiren 2008

Sommerleir 2008
 
av Martine Eliasson
 
Helt siden 2004 har Norsk Kennel Klubb Ungdom arrangert sommerleir for sine medlemmer og deres hunder. Nytt for året var at sommerleiren ble avholdt på Haslemoen i Våler. 4.- 8. august ble tiden for en fantastisk hundeuke. Rundt 30 deltagere i alderen 13-18 år møtte opp fra hele landet. Hundene var også et variert omfang, alt fra Cavalier king Charels Spaniel til Irsk ulvehund.

Mandag: Det hele startet med opprop og fordeling av gruppene. Leirdeltagerne kunne velge to av disse hundeaktivitetene; agility, lydighet og juniorhandling. Til å instruere oss hadde vi Karine Hauan og Maria Finsås på agility, Mailin Jerijervi og Mikkel Abrahamsen på lydighet, og på juniorhandling Siv Oware. Instruktørene var kjempeflinke! De hadde gode tips og tilpasset seg hver enkelt ekvipasje. Leirlederen, Tone Cecilie Høgestøl, var også med. Hun skulle holde ro og orden på leiren. Som medhjelper hadde hun med seg Isis, en Shetland Sheepdog på åtte uker. Denne lille jenta ble leirens mest populære deltaker.
I løpet av disse dagene hadde vi både teori og praksis. På kvelden var det tid for litt grilling. Maten var god den, men været var ikke akkurat på vår side denne kvelden. Like før sengetid ble vi delt inn i sju lag. Lagene skulle konkurrere i å samle mest mulig poeng i løpet av uka. Vi hadde ulike konkurranser hver dag. Det laget som vant, fikk premie på fredagen.

Tirsdag: Etter trenningen kom endelig Runar Næss. Han hadde et veldig interessant foredrag om hund og ulv. Vi fikk både se bilder og videoer av disse. Det er mye likheter mellom hund og ulv, men også en del ulikheter. Hundeførere har faktisk mye å lære av ulvemor. Noen tror at hun hiver valpene i bakken hver gang de prøver seg, men det er feil. Hun er en god oppdrager. Hun viser klare signaler, men gjør aldri noe vondt mot valpene sine. Dette må vi huske på!
Senere på dagen ble vi underholdt med en freestyle oppvisning, og det så veldig gøy ut.

Onsdag: I lydighetstreninga i dag hadde vi en spesiell øvelse uten hund. To personer var sammen. Den ene skulle være hundetrener. Den andre skulle være «hunden». Hundetreneren fikk tildelt gjenstander som «hunden» skulle gjøre noe med. «Hunden» visste selvfølgelig ikke hva han skulle gjøre på forhånd. Som hjelp fikk hundetreneren bruke en klikker. Klikkeren fungerte som en betinget forsterker, etter klikket kom belønningen. Dette var en utrolig lærerik og morsom øvelse. Det er ikke enkelt å være hund bestandig!
Utpå dagen var det klart for lagkonkurranse igjen. Det skulle konkurreres i hundeveddeløp. Laget som hadde raskest hunder vant konkurransen. Hundene løp utrolig raskt. Hvis vi gjør innkallinga litt spennende, så kommer de som et lyn. Noen hunder ville komme før de ble ropt på, så det ble en vanskelig oppgave for Siv å holde igjen hundene.

Torsdag: Denne dagen kom Astrid Indrebø og holdt foredrag om valper. Dette var kjempeinteressant. Vi fikk se bilder valpene, og mange forklaringer på adferden deres. Vi fikk gode tips om det å være oppdretter. Hun fortalte også litt om førstehjelp. Ved hjelp av en hund på leiren ble det demonstrert hvordan vi kan bandasjere hunden hvis den skulle bli utsatt for en ulykke. Dette er både viktig og nyttig å kunne.
Lagkonkurransen i dag var litt spesiell. Hvert lag skulle for eksempel ha et ben, en panne og tre armer i bakken samtidlig. De som klarte flest slike oppgaver innen tre minutter, vant konkurransen. Det var utrolig morsomt å se på, og enda morsommere å utføre. Lagkameratene måtte virkelig sammarbeide for å få det til. For en opplevelse!

Fredag: Plutselig var uken over, og siste leirdag på Haslemoen. På morgenen trente vi agility, juniorhandling eller spor. Etter treningen fikk vi en demonstrasjon av jakt for retrievere. Det var gøy å se hvordan hund og eier sammarbeidet. Hunden kunne sendes ut til bestemte apporter, stoppe og komme inn på signal. For å få til dette kreves det en hel del trening og ikke minst en hund som liker å apportere.
Deretter var det klart for årets siste lagkonkurranse. Det skulle konkurreres i agility, juniorhandling og lydighet, både lett og avansert. Hvert lag måtte konkurrere i hver av øvelsene. Fart og presisjon var viktig i alle grener. For å få et godt resultat, måtte man virkelig jobbe med hunden. Innsatsen fra hver ekvipasje kan en ikke akkurat klage på. Alle var veldig nervøse, og alle hadde blitt så flinke!

Etter konkurransen var det klart for premieutdeling og fellesbilde. Så var årets leir dessverre over for denne gang. Tusen takk til NKKU for en fantastisk uke. Det har vært en lærerik og morsom uke, selv om været ikke var på vår side. Dette kan absolutt anbefales for hundefrelste ungdommer!