Sommerleiren 2006

07. – 11. august nå i sommer arrangerte Norsk Kennel Klubb Ungdom en hundeleir for ungdommer og hundene deres. Påmeldingen til leiren gikk raskt og snart var det 30 spente ungdommer som ventet på en fantastisk hundeuke.

Leiren holdt sted på Frya leir i Ringebu, og det var mange som hadde en lang reisevei. Derfor møtte omtrent halvparten av deltagerne opp dagen før. Det ble en hyggelig kveld hvor vi ble kjent med hverandre med turer, prat og spill. Allerede hadde vi en fin tone, og kunne ikke vente til leiren skulle starte dagen etter!

Mandag

Formiddagen gikk stort sett på å vente på at alle deltagerne skulle komme, før vi hadde et møte hvor vi fikk vite regler og bli kjent med lederne. På leiren kunne vi velge to av tre hundeaktiviteter; Juniorhandling ledet av Steinar Balchen, agility ledet av Lene Kristin Wilhelmsen og MarenTeien og lydighet ledet av Trine Frøshaug og Linn-Aasne Grønneroed. De andre lederne som skulle passe på oss var de snille damene Anne Indergaard og Barbo Myrseth Gjerde.

Da kunne endelig øktene starte.

I agilityen skulle instruktørene se hvor vi sto, så det ble en del venting. Men vi fikk allikevel prøvd oss litt på banen. Og det er jo alltid moro!

I juniorhandlingen hadde vi teori der vi utdelte erfaringer og regler, og i lydigheten delte vi erfaringer og pratet om hva vi ville trene på.

I teoritimene hadde Lene foredrag der hun snakket generelt om hund med innslag av læring. På kveldsprogrammet sto IPO, en hundesport som ofte blir misforstått og som det er mange synspunkter om. IPO består av en sporøvelse, en lydighetsøvelse og bitetrening. Alle øvelsene er noe annerledes fra hundesportene spor og lydighet, men det er selvfølgelig bitetreningen som skaper baluba. Øvelsen ser ut som typisk polititrening, men prinsippet med IPO er å få frem driftene til hunden, derfor trenes det ikke med skjulte armer som i politet og forsvaret. Øvelsen beviser om hunden har et korrekt bitt og dens mot. Figuranten har på seg en snaxy dress og et stort bitt rundt armen. Det så kjempekjekt, men litt skummelt ut og!

Tirsdag

I dag fikk vi besøk av Harald Schjelderup og Thomas Thiesen fra agilitylandslaget som skulle trene agility med oss. Vi prøvde oss først på hindre, før vi også fikk prøvd oss på tunnel og møne. Det var dyktige instruktører og vi lærte masse. Harald og Thomas hadde også teori med oss. Dessuten hadde de demonstrasjon av agility med blant annet den dyktige Border Collien; Blue. Noen heldige deltagere fikk prøve seg på banen. Hvilket var til stor underholdning for de andre leirdeltakerne.

I lydigheten begynte vi å trene på aktiviteter vi hadde blitt enige om å trene på.

Under Juniorhandlingen fikk vi prøve å handle med hundene våres, for deretter å bytte hund med en annen, og så bytte til vår egen hund igjen! På den måten fikk vi prøvd andre hunder.

På kvelden ble vi delt i fem lag. Disse lagene skulle konkurrere mot hverandre i aktivitetene på fredagen, og dessuten volleyballturneringen som skulle være i kveld. Lag 1 vant hele turnering. Lag 1 besto av Taran, Joachim, Maria, Linn Kristin, Tonje og Karina.

Onsdag

På agilityen i dag var det veldig morsomt da vi fikk prøve banen som vi selv ville. Særlig slalåm og hindre ble trent på.

I teorien fikk vi besøk av Per Rasmussen som fortalte oss om hundens drifter og motivasjon. Ordene straff og korreksjon dukket opp og en opphetet diskusjon var igang…
I juniorhandlinga ble vi delt i to, slik at de to på gruppa som hadde erfaring med juniorhandling fikk være instruktørene våres. Vi startet med å handle uten hund, bare line. Enkelte ting bør bare filmes!

Vi skulle lære å vende, og alltid ha hunden mellom oss selv og dommeren.

Vi lærte alfabetetet og fikk mange råd. Etterhvert tok vi også med hundene ut, og lot som vi var i ringen på ordentlig. Det var kjempeartig!

På lydighetstreningen begynte vi å trene på motivasjon og øvelser mot bronsjemerket og konkurransen vi skal ha siste dagen. Noen av øvelsene var lineføring, felles dekk, sitt og bli sittende, innkalling..
Kvelden ble brukt til å slappe av, gå tur med hundene, spille kort, prate og ikke minst le.. Vi hadde det så gøy!!

Torsdag

Agilityen i dag ble brukt til å øve på slalåm og felthindre. Både hunder og eiere begynte å bli flinke, selv det dårlige regnværet.

I juniorhandling fortsatte de med erfaring å undervise oss. Så vi øvde oss først bare med line, gikk bokstaver og sirkler, hermegåsa og andre diverse leker. Etterhvert tok vi også med hundene ut!

Lydighetsdeltagerne fortsatte treningen mot konkurransen i morgen, og var nå både blitt flinke og spente.

Vi fikk besøk av NKKs veterinær Astrid Indrebø som fortalte oss masse om hundens anatomi, og mot slutten av timen hadde hun førstehjelp og viste oss hvordan vi skulle bandasjerene hundens poter.

På kveldsprogrammet sto det hundemassasje, så på oppholdsrommet kunne du finne en rad med liggende hunder som bare nøt å bli massasjert. Det var litt av et syn.

Fredag

Etter frokost dro alle og pakket sakene sine, trente hundene og hadde en siste hygge sammen, før den store konkurransen. Konkurransen var slik at det var 5 lag med 6 personer på hvert lag. Hver deltager måtte delta i en konkurranse hver. Øvelsene var delt i lett og avansert, og besto av agility, juniorhandling og lydighet.

Konkurransen startet med agility, der tid og presentasjon ble dømt. Deltagerne var ivrige og gjorde sitt beste, som viste gode resultateter. Deretter var det juniorhandling. Her var Anne dommer og dømte hvordan handleren gikk bokstaven en fikk og hvordan en gikk med hunden, om handleren fulgte reglene, og om handleren klarte å svare på spørsmålene en ble stilt. Også her viste deltagerne innsats, selv om det var slik at dommeren måtte plassere oss fra 1. ? 5.plass.

Tilslutt var det lydighet, og det var nok her nervøsiteten var størst. MEN, det var da ingenting å bekymre seg for, for her fikk deltagerne delt ut høye poeng gang på gang. Lydighetstreningene ga sine resultater.

Det vinnende laget hadde fått mange fortjente 1.plasser, og fikk noen fine premier. Vinnerlaget ble

Etter konkurransen ble det tatt gruppebilder, og så var det på tide med hjemreisen etter en fantastisk, lærerik og morsom uke. La det bli leir neste år også!!

Sitater fra leiren:

«Det hadde vært så mye lettere å trene agility med Chica (Tibetansk Spaniel) dersom hun ikke la seg ned??»

– Karina T. Nordal

«Hunden min er også flink, bare se da! Kom igjen Chiara (Papillon); sitt, sitt, sitt, sitt…»

– Joachim Balken

«Bruk av Border collie i agility er juks!»

– Elisabeth Wiig

!Hunden min(Kooiker)er veldig flink til å sitte bamse! Nei, ikke danse da, Pepita»

– Eline Sambu

«Søren heller, hadde jeg bare ikke tryna i det hinderet hadde vi kanskje vunnet agilityen»

– Elisabeth Wiig under agilitykonkurransen

«Nå sover Dina(Tibetansk Spaniel)igjen!»

– Nora Kulblik Sorknes ventende på agilitybanen

 

Takk til Eline Sambu for opplysninger om lydigheten!

Skrevet av: Karina Therese Nordal og Elisabeth Wiig